021 9031

Tot ce trebuie sa stii despre construirea acoperisului

cum construim acoperisul

Cum se construieste un acoperis?


 
O etapa foarte importanta pentru construirea unei case este reprezentata de alegerea si de montarea acoperisului. Acoperisul trebuie sa fie potrivit casei pentru a ii oferi acesteia protectie in cazul intemperiilor si frigului. Totodata acoperisul face ca locuinta nu sa fie predispusa la infiltratii de umezeala si de apa.

Elementele care definesc un acoperis de buna calitate sunt diferite si de aceea este foarte important sa te documentezi cu privire la modelele existente in prezent, la materialele pe care le ai la dispozitie si la tehnicile de montaj aplicabile astfel incat sa faci cea mai buna alegere.

 

Forme de acoperis


 
Exista mai multe forme de acoperis pentru care poti opta, in functie de cerintele proiectului si de preferintele personale.

1. Acoperis cu 4 ape

Acoperisul cu 4 ape este format din patru pante, fiecare dintre ele corespunzand unei laturi a constructiei.
 
acoperis
 
Acesta este de altfel si cel mai comun tip de acoperis si este cel care permite crearea de spatii locuibile suplimentare la etaj. Spatiile generate de acest tip de acoperis in mansarde si in poduri pot sa fie utilizate inclusiv pentru a depozita diverse obiecte.

2. Acoperis cu forma concava si panta franta

Un astfel de acoperis seamana bine cu cel anterior mentionat insa are ca sursa de inspiratie tehnicile arhitecturale franceze.

Construirea acoperisului concav este diferita fata de modelul anterior deoarece in majoritatea cazurilor prezinta un fronton verticla ce poate fi prelungit si deasupra fatadei.
 
acoperis concav cu panta franta
 
De asemenea, cu ajutorul unui astfel de acoperis, mansarda poate fi amenajta mult mai eficient.

3. Acoperis cu pante inegale

Un alt tip de acoperis este cel care are pantele inegale si care ofera un aspect interesant intregii constructii, avand o forma asimetrica interesanta.
 
acoperis cu pante inegala
 
Una dintre pante este cu inclinatie mare, pe cand cealalta panta are o inclinatie redusa. Prin urmare, constructia va fi cu siguranta una inedita si este posibil sa se poata obtine cu ajutorul acestuia un etaj pe o parte si doua pe cealalta parte a casei.

4. Acoperis de tip piramida

Asa cum spune si numele acestui acoperis, forma sa seamana foarte bine cu o piramida.
 
acoperis tip piramida
 
Genul acesta de acoperis este folosit de obicie pentru structuri complexe de acoperis si are rolul de a acoperi portiuni mici de cladire sau in cazul constructiilor cu dimensiuni reduse asa cum se intampla cu magazia sau cu garajul.

5. Acoperisul de tip terasa

Genul acesta de acoprisuri reprezinta o varianta clasica, cu panta plata si care ofera beneficiul de a fi usor de consturit.
 
casa cu acoperis plan
 
Acoperisurile terasa nu sunt recomandate pentru zonele in care au loc pricipitatii des pentru ca lipsa unei pante abrupte reprezinta in aceste situatii o problema considerabila.

6. Acoperis cu panta curba

Acoperisul de genul acesta a fost folosit in general pentru constructii industriale si ulterior a fost utilizat si pe cele rezidentiale.
 
casa cu acoperis curbat
 
Tipul acesta de acoperis adauga elemente estetice aspectului cladirii foarte importante.

7. Acoperis cu o singura apa

Acoperisul care are doar o singura apa arata ca jumatate din acoperisul care are doua ape sau ca un acoperis care a fost de tipul terasa si care a fost inclinat.
 
acoperis intr-o apa
 
Construirea acoperisului intr-o singura apa are avantajul de a deschide fatada catre zonele ceva mai insorite si determina micsoraea fatadei in zonele in care sunt de obicei probleme. O varianta foarte des intalnite in prezent este utilizarea acestui tip de acoperis pentru casele care au mai multe etaje astfel incat sa se obtina modele de acoperis inedite.

Tipuri de invelitori (tipuri de tabla, tipuri de tigla) pentru acoperis

Exista mai multe tipuri de tigla pentru acoperis dupa cum urmeaza:

  • Tigla metalica – aceasta are o serie de avantaje si de dezavantaje. Cel mai important avantaj este rezistenta sa foarte buna si faptul ca este mult mai usoara comparativ cu tigla ceramica.
     
    acoperis tigla metalica
     
    De asemenea, aceasta tigla poate fi gasita intr-o gama variata de culori si de forme si poate fi integrata totodata in designul locuintei. Cel mai important dezavantaj al acestei tigle este faptul ca nu poate izola bine din punct de vedere fonic si va trebui sa fie luat in calcul acest aspect mai ales atunci cand casa este pozitionata central si exista persoane care locuiesc la mansarda. Tigla metalica va face fata bine temperaturilor scazute si intemperiilor.
  • Tigla ceramica este considerata clasica si are un aspect foarte interesant, fiind potrivita in mod special pentru constructiile traditionale.
     
    acoperis tigla ceramica
     

    Cel mai important dezavantaj pe care il are o astfel de tigla este greutatea. Este important ca inainte de a alege tigla ca material pentru acoperis sa te asiguri ca locuinta are toate sistemele necesare pentru a suporta greutatea fara dificultati. Avantajul acestei tigle, pe langa latura estetica este faptul ca rezista foarte bine la orice conditie climatica.

  • Tigla din beton este considerata tot clasica insa este mai des utilizata decat cea ceramica.
     
    acoperis tigla beton
     
    Aceasta tigla ofera cel mai mare nivel de rezistenta comparativ cu toate tipurile, chiar un nivel mai mare de rezistenta prin comparatie cu tigla ceramica, garantia pentru acest tip fiind de zeci de ani. In plus, aceasta tigla are rolul de a izola eficient impotriva zgomotului si temperaturilor foarte mari, insa cu timpul culoarea sa se va pierde. Un aspect la fel de important este de asemenea faptul ca are o greutate foarte mare prin comparatie cu alte tipuri de tigla, deci constructia trebuie sa reziste.
  • Sindrila bituminoasa – in cazul in care este vorba doar de investitia in construirea acoperisului, acest material are cel mai mic pret.
     
    acoperis sindrila bituminoasa
     
    Este mult mai ieftina decat orice alt material si este usor de montat, insa vine la pachet cu unele dezavantaje cum ar fi capacitatea redusa in ceea ce priveste izolatia si ventilatia. Aceasta sindrila se recomanda pentru utilizarea pe interiorul acoperisului.

Doua tipuri de tabla pentru acoperisuri:

  • Tabla faltuita este obtinuta din tabla plana, care va fi prelucrata si trecuta printr-un proces special care implica dubla faltuire.
     
    acoperis tabla faltuita
     
    Genul acesta de tabla are o flexibilitate foarte buna, motiv pentru care permite acoperirea cladirilor cu forme speciale. De asemenea, cladirile pentru birouri si centrele comerciale sunt acoperite cu invelitori metalice de genul acesta fara sa fie afectat aspectul pe care cladirea il are. Un acoperis realizat din tabla faltuita este foarte usor de intretinut, este estetic si este durabil. S-a constatat ca durata de viata a acoperisului faltuit este foarte mare si nu apar riscuri ca tabla sa se desprinda in momentul in care au loc furtuni, ninge foarte mult sau vantul bate cu putere.
  • Tabla cutata – tabla cutata este o invelitoare metalica utilizata pentru a imbunatati considerabil aspectul cladirii fara investitii mari.
     
    acoperis tabla cutata
     
    Aceasta tabla desi este mai ieftina are o durabilitate extinsa si vine la pachet cu un aspect estetic modern. Tabla pentru acoperisuri este o solutie pentru toti cei care vor sa creeze un acoperis care sa reziste, intr-un interval de timp scurt si fara investitii majore. Sunt mai multe tipuri de materiale, culori si forme din care aceasta tabla poate fi fabricata. In plus, tabla cutata nu este recomandata exclusiv pentru construirea acoperisului la cladiri rezidentiale ci are numeroase moduri de utilizare cum ar fi centrele comerciale, unitatile de productie, depozitele, silozurile, salile de sport, fermele si centrele sportive.

Cum se face montajul acoperisului?

Montajul acoperisului depinde de tipul materialelor de constructii folosite pentru acoperire. Pentru a monta tigla este recomandat sa fie respectati pasii de mai jos.

1. Stabilirea necesarului de tigla


Inainte de a se trece la montarea efectiva a tiglei este recomandat sa fie stabilit necesarul pentru intregul acoperis. De asemenea, este bine sa se calculeze tinand cont si de dimensiunile pe care tigla le are, de dimensiunile pe care acoperisul le are si de toate pierderile. Tigla sparta in cazul unor invelitori din beton sau din ceramica, pierderile tehnologice care rezulta in urma prelucrarilor facute la montaj, sunt aspecte pe care va trebui sa le iei in calcul. Spre exemplu, pentru a acoperi 10 mp de acoperis poti sa ai nevoie de un numar de cateva zeci sau de cateva sute de bucati de tigla, in functie de dimensiunile pe care acestea le au si de modul in care decurge montajul.

2. Alegerea materialelor necesare pentru montaj

In afara de materialele principale utilizate pentru a finisa acoperisul, este nevoie de mai multe ustensile pentru ca intregul proces de montaj sa decurga corespunzator, cum ar fi:

  • Materialul termoizolant;
  • Folia impotriva condensului;
  • Bariera de vapori;
  • Franghii;
  • Echipamente pentru protectie;
  • Materiale specifice pentru hidroizolare;
  • Incaltaminte aderenta si cu talpa moale;
  • Chingi.

3. Se iau in calcul conditiile atmosferice


In cazul in care vrei sa montezi acoperisul unei case trebuie sa tii cont de toate metodele de precautie in momentul in care este vorba despre vreme. O perioada buna in care ar trebui sa schimbi acoperisul este finalul primaverii si inceputul de vara. Schimbarea acoperisului dureaza destul de mult si nu iti doresti ca in perioada ploioasa sa ai casa complet descoperita. De aceea este bine sa tii cont de conditiile meteo si sa incepi sa lucrezi in momentul in care se anunta ca vor urma cateva zile cu vreme buna.

4. Montarea tiglelor pe acoperisul cu sarpanta de lemn


Tinand cont de materialele utilizate pentru tigle si de modelul lor, cele care sunt produse de companii renumite au instructiunile de utilizare pas cu pas foarte explicite. In aceste instructiuni se explica foarte clar modul in care fiecare tigla trebuie sa fie asezata, distanta care trebuie sa fie lasata intre tigle si care este ordinea in care ele trebuie sa fie puse. Este recomandat insa sa lasi specialistii care se ocupa de construirea acoperisului sa se ocupe de montaj.
Se va monta pentru inceput carligul care asigura sustinerea jgheabului si ulterior se pune jgheabul si streasina. Dupa ce aceste elemente au fost montate, urmeaza sa fie amplasate sipcile verticale ce trebuie sa fie puse peste folia care asigura protectia contra apei si ulterior se pun sipcile orizontale care trebuie sa fie puse peste cele verticale respectand distanta care a fost trecuta in manualul tehnic al tiglei.
 
construire acoperis tigla ceramica
 
Montajul va incepe de la baza si din dreapta urcand catre coama. Toate tiglele amplasate pe primul rand precum si unele dintre cele amplasate mai sus sunt prinse in cuie zincate sau chiar in holzsuruburi, pentru ca acestea nu riginesc. Se recomanda verificarea fiecarui rand de tigla astfel incat sa fii sigur ca ele sunt asezate drept – de jos in sus. Tiglele speciale care functioneaza pe post de parazapezi trebuie sa se monteze pe al doilea rand. Tiglele speciale care au rol de aerisire vor fi de fiecare data montate in partea opusa celor care au rol de parazapezi, mai exact pe cel de al doilea rand numarand de la coama spre baza.
Tigla de pe coama trebuie sa fie montata pe o sipca de coama, care va fi fixata utilizand bride speciale de prindere. Aceasta tigla cu tot sistemul sau impiedica deplasarea elementelor de acoperire.

5. Alte lucruri de care trebuie sa tii cont.

  • Operatiunile premergatoare instalarii – este necesar sa se verifice dimensiunile acoperisului si sa ai grija ca elementul numit coama sa fie paralel cu streasina si cu solul. De asemenea, partile laterale trebuie sa fie paralele si diagonalele trebuie sa fie egale.
  • Amplasarea foliei impotriva condensului – pentru a te asigura ca acoperisul tau nu va avea probleme cu condensul trebuie sa fie amplasata o folie impotriva condensului pe acoperis. Folia aceasta se va pozitiona cu montajul catre partea de sus si este cea care se prinde de sipcile ce reprezinta suportul tablei. De asemenea, este foarte important ca folia sa nu aiba perforatii si sa fie totodata coborata pana la jgheab pentru ca in caz contrar condensul nu va fi preluat in momentul in care apare intre folie si tabla.
  • Sipcuirea – peste folie trebuie sa fie montate contrasipcile aferente fiecarui caprior. Aceste sipci se vor monta la o distanta de cel mult 80 cm intre ele. Ulterior trebuie sa fie batute sipcile, incepand de la streasina si pana catre coama, respectand dimensiunea pe care tigla metalica le are intre locurile de prindere. Aceste distante pot fi de 40 cm, de 35 cm si de 38 cm.
  • Amplasarea jgheabului si streasinii – se va monta in carlige speciale jgheabul. Aceste carlige trebuie sa fie prinse de grinzile longitudinale astfel incat jgheabul sa aiba o rezistenta foarte buna si pentru a prelua un debit specific de apa si praf, zapada si alte elemente. Dupa ce sunt montate carligele se aplica si srotul pentru streasina. peste acesta se va trece capatul care a ramas neprins din folia impotriva condensului.
  • Panotajul – montarea bucatilor de tigla se va face de la streasina catre coama si incepand de la dreapta catre stanga. Este important ca tigla metalica sau foile de tabla sa fie intercalate asa cum prezinta schita de montaj care insoteste produsul.
  • Greseli care trebuie evitate in momentul montarii acoperisului din tabla – este recomandat ca de fiecare data sa se verifice starea pe care materialul care sustine acoperisul o are. Lemnul deteriorat poate sa pericliteze toata structura. De asemenea, este recomandat sa fie cat mai bine respectate regulile de montaj pentru ca altfel exista riscul de a pierde garantia. Se recomanda sa se evite montarea scandurilor care prezinta zone granulate sub panouri.

Cum se face izolatia?

Pentru a face economii substantiale si pentru a proteja casa contra pierderilor de caldura si contra intemperiilor este recomandat sa izolezi acoperisul. Aceasta izolare nu implica in mod obligatoriu materiale foarte scumpe insa este extrem de necesara in momentul in care vrei sa faci economii la energie. Un pod nelocuit poate fi izolat cu polistiren, cu vata minerala sau cu celuloza. O mansarda insa are nevoie de o izolatie speciala, care sa asigure confortul termic in incapere atat iarna cat si vara.

Care sunt variantele de izolatie?

Spuma poliuretanica

Spuma poliuretanica rigida, special conceputa pentru interior, este materialul care imbina caracteristicile speciale ale mansardelor cu avantajele date de rigidizarea structurii. De asemenea genereaza acelasi coeficient de izolare termica pe toata suprafata, indiferent de forma pe care structura o are.
 
construire acoperis spuma poliuretanica
 
Aplicarea se va face cu ajutorul unui utilaj special care pulverizeaza spuma la o presiune ridicata si care este amplasat intr-o unitate mobila. In urma pulverizarii va fi creat un strat continuu si se elimina riscul de formare a puntilor termice.
 

 
Acest material este foarte usor de aplicat si poate fi pulverizat atat pe pereti, cat si pe tavan sau podele. Ofera astfel o aderenta foarte bune indiferent de suportul pe care se aplica. De asemenea, in afara de o buna izolare termica, aceasta spuma asigura si o izolare fonica eficienta pentru acoperisuri, indiferent de structura si de forma pe care acestea o au.
Spuma poliuretanica are o serie de avantaje considerabile:

  • Lasa stratul de tip suport sa respire;
  • Asigura o rezistenta foarte buna la imbatranire;
  • Nu este grea si nici nu pune presiune suplimentara pe elementele cladirii;
  • Peste spuma se poate aplica tencuiala clasica sau suprafata poate sa fie placata;
  • Spuma adera foarte bine la cele mai de utilizate materiale pentru constructii si poate fi aplicata indiferent de inclinarea planului;
  • Poate fi utilizata pentru constructii mai noi, pentru constructii la rosu, dar si pentru constructii care trebuie sa fie reabilitate;
  • Spuma nu are nevoie de un sistem de fixare mecanic si nici de un adezvi special in momentul in care este aplicata. Are proprietatea de a tine bacterile si ciupercile la distanta. Este rezistenta inclusiv la atacul rozatoarelor si la atacul insectelor.

Spuma rigida rezista bine atat la baze cat si la acizi, dar si la substantele precum uleiurile si solventii. Atunci cand este corect utilizata spuma are o durata extinsa de viata, rezistand pana la 40 de ani. Se va aplica in strat de maxim 10 cm pentru a oferi cele mai bune proprietati.

Polistirenul


Polistirenul expandat sau extrudat este unul dintre cele mai des utilizate materiale pentru izolarea acoperisului. Este de asemenea si cel mai avantajos in ceea ce priveste costurile. Pentru ca este intens promovat de autoritati in cadrul programelor specifice de reabilitare, polistirenul este utilizat si pentru constructia blocurilor si caselor noi, oferind o serie de avantaje care se vad imediat.
 
izolatie polistiren
 
Polistirenul are si unele limite in special in momentul in care nu este corect montat. Uneori placile realizate din polistiren isi pot pierde aspectul plat, caz in care peretii vor deveni valuriti. In cazul in care nu sunt facute corect legaturile dintre panouri, pot sa apara puntile termice care genereaza aparitia condensului. Aceasta umiditate va genera aparitia mucegaiului. Este important de mentionat si faptul ca prin legaturile neetansate pot sa isi faca loc diverse animale sau pasari.

Vata bazaltica

Vata minerala, atat cea bazaltica, dar si cea din sticla, are aceeasi eficienta ca si polistirenul, insa este mai scumpa. Practic, acest produs are forma unei tesaturi din fibre de sticla fine care au un liant organic intre ele cu rolul de a mentine fibrele lipite unele de celelalte.
 
izolatie vata minerala
 
Intre fibrele din vata minerala sunt create camere de aer care sunt foarte eficiente pentru izolatia termica, dar si pentru cea fonica. Vata minerala este mult mai sigura in cazul acesta si atunci cand au loc incendii. Placile realizate din polistiren, spre exempu, se pot aprinde si care pot emana un fum toxic. Vata are proprietatea de a nu intretine focul si nici nu arde. Daunatorilor le este mai greu sa intre in izolatie chiar daca au fost intalnite cazuri.

Celuloza


O solutie alternativa foarte buna pentru polistiren si pentru vata minerala este reprezentata de celuloza. Aceasta se obtine din hartie tocata si prin adaugarea in acest amestec a unor substante ignifuge, care rezista bine la daunatori si la ciuperci. Izolatia cu celuloza se pulverizeaza utilizand pompe speciale. Izolatia din celuloza are mai multe proprietati optime cum ar fi faptul ca antifoneaza si ca este ecologica. De asemenea nu determina aparitia mucegaului si asigura o foarte buna protectie contra insectelor sau rozatoarelor.
 
izolatie celuloza acoperis
 
Izolatia se aplica in mai multe etape, indiferent de materialul utilizat. Pentru inceput se verifica daca folia hidroizolatoare exista. In cazul in care aceasta nu exista, trebuie sa fie aplicata. Materialul trebuie taiat si fixat pe capriori sau pulverizat pe capriori in functie de specificul sau. Pentru a obtine un strat termoizolant sub capriori se monteaza grinzi mai mici care sunt perpendiculare pe capriori. Intre ele se aplica un alt strat de material care are rolul de a termoizola. Ulterior se recomanda si montarea unei membrane care sa nu permita acumularea de vapori. Dupa ce a fost executat si acest pas, podul poate fi finalizat.

La final

Dacă doriti sa aflati informatii suplimentarea despre modul in care se construieste un acoperis sau daca vrei sa aflati mai multe informatii despre izolatia cu spuma poliuretanica ne puteți contacta completând formularul de pe site-ul Isoterm, sectiunea contact, sau la telefon 0720680086.

 
Ți-a plăcut acest articol? Dacă da, poți citi și despre modul în care se face o termoizolație exterioara la o casă…