Vara, dar mai ales iarna, avem nevoie de soluții utile prin care să ne protejăm locuințele și prin care să ne oferim nouă înșine un plus de confort termic. Discutăm în ultimii ani din ce în ce mai mult despre climatizare, despre opțiuni și beneficii, însă este important să fie înțeles și aspectul premergător instalării acestor dispozitive, cum ar fi pregătirea locuinței pentru fiecare sezon. Află din acest material care sunt opțiunile pe care le ai pentru a beneficia de confort în timpul sezonului rece și sezonului cald și care sunt etapele de pregătire pe care nu ar trebui să le pierzi din vedere.
Ce înseamnă confortul termic?
Confortul termic poate fi exprimat sub forma unei relații între consumuri și costuri, deoarece în definitiv scopul este acela de a resimți o temperatură cât mai potrivită la interior, fără ca acest lucru să ridice costuri foarte mari.
Confortul termic nu înseamnă doar să ne fie cald iarna și răcoare vara, ci înseamnă de asemenea protecția pereților clădirilor și reducerea consumurilor. Atunci când apelăm la oricare dintre metodele de creștere a confortului termic este important să înțelegem faptul că fără o izolare corespunzătoare a spațiilor acesta nu ar fi posibil.
Chiar dacă apelăm la o centrală termică bună și la cele mai bune calorifere, acestea se vor dovedi a fi nule dacă izolația nu protejează clădirea de schimburi de temperatură cu exteriorul. Cumva, climatizarea unei locuințe fără o izolare temeinică a acesteia înseamnă pierderi foarte mari, pentru că întotdeauna vom suplimenta resursele în căutarea temperaturii potrivite. Totuși, câtă vreme izolația termică nu este realizată pare că încălzim sau răcim spațiile cu ușile și geamurile larg deschise, deoarece în ipoteza existenței punților termice căldura, respectiv răcoarea se pierd.
De aceea este nevoie de un cumul de soluții, iar la bază să existe întotdeauna izolarea termică a clădirii, indiferent dacă vorbim despre interior sau despre exterior. Punțile termice trebuie eliminate pentru a putea obține climatul dorit, așadar este nevoie de implementarea unei anvelopări complete, care să constituie un strat de protecție pentru suprafețele locuinței.
Confortul termic este de asemenea și un punct important la nivel de caracteristici ale unei locuințe. Chiar dacă ai o locuință cu umiditate mare sau cu poziționată pe colțul blocului, așadar cu o senzație constantă de frig, acest lucru nu înseamnă că nu te vei putea bucura niciodată de o locuință eficientă din punct de vedere termic.
Tot ceea ce trebuie să faci este să apelezi la specialiști pentru a putea alege sistemele potrivite de încălzire și să optezi pentru izolațiile cu spumă poliuretanică pentru stabilirea unui substrat izolant pentru întreaga casă.
Izolarea termică a locuințelor
De câțiva ani buni deja punem în prim plan avantajele izolării termice, accentuând ideea că avem nevoie de locuințe eficiente din punct de vedere energetic. Această eficiență energetică vine din faptul că o construcție nu este un monolit și că zonele de îmbinare ale elementelor structurale reprezintă punți termice prin care pot fi realizate schimburi de temperatură.
Izolarea termică are așadar rol de anvelopare, reducând foarte mult aceste pierderi și oferind în schimb gradul de confort termic dorit. Pentru ca o construcție să fie bine izolată pot fi folosite mai multe tipuri de materiale de izolare. Despre acestea am discutat de-a lungul timpului, iar astăzi doar le menționăm: vata minerală bazaltică, vata de sticlă, polistiren (expandat, extrudat, grafitat) sau vată minerală bazaltică. Fiecare dintre aceste tipuri de materiale oferă anumite caracteristici de izolare, anumite beneficii și au, la rândul lor, anumite costuri.
Dacă în cazul celorlalte tipuri de materiale vorbim despre straturi gata pregătite de material, pe care le aplicăm cu ajutorul unui adeziv, în cazul spumei poliuretanice discutăm despre un material cu caracteristici diferite, mai avantajoase din anumite puncte de vedere.
Aspectul continuității izolației este de departe unul dintre cele mai cunoscute, pentru că în vreme ce pentru alte materiale de izolare avem nevoie de plasă din fibră de sticlă sau bandă adezivă pentru acoperirea rosturilor, în cazul spumei poliuretanice observăm că acestea nu sunt necesare. Din contră, materialul nici nu este gata pregătit, deoarece acesta este aplicat în momentul realizării lucrărilor, un aspect deosebit de important, mai ales din punct de vedere logistic. Spume poliuretanică nu necesită spații ample de depozitare, nu necesită protejare cu folii, nu cântărește mult și mai important decât orice, nu ridică același nivel de costuri ca celelalte tipuri de materiale similare de izolare termică.
Spuma poliuretanică poate fi însă de două tipuri, iar acest lucru, la rândul său, poate influența felul în care lucrează izolația. Pe de o parte discutăm despre spumă poliuretanică cu celulă deschisă, care este foarte permisivă la trecerea vaporilor de apă și a aerului. În același timp însă, pentru izolarea termică a locuințelor se poate folosi spuma poliuretanică cu celulă închisă, mai rigidă și cu caracteristici foarte bune de izolare.
Spuma poliuretanică, indiferent de tipul acesteia, este perfectă pentru izolarea spațiilor deoarece oferă avantajul continuității, lucru deosebit de important atunci când vorbim despre punți termice. În plus, spuma poliuretanică este densă și, datorită acestui aspect, izolarea termică este mult mai eficientă. În discuție intră, desigur, și coeficienții de transfer termic și conductivitatea termică, parametri foarte buni pentru spuma poliuretanică, în comparație cu alte materiale.
În ambele cazuri spuma poliuretanică face față cu succes cerințelor fiind materialul care poate acoperi cel mai bine suprafețele astfel încât acestea să fie cât mai bine izolate. Spuma poliuretanică înlocuiește orice variantă de izolare, fiind cu mult mai eficientă decât acestea. Pe lângă costurile mari pe care le ridică alte variante de izolare, mai vorbim și de disconfortul creat de către punerea în operă acestora. Spuma poliuretanică oferă deopotrivă caracteristici de izolare foarte bune, dar și mai puține pierderi de material și costuri mai mici în ceea ce privește montajul.
Aparatele de climatizare
De cele mai multe ori, instalarea aparatelor de climatizare este un proces realizat înainte de a lua în considerare izolarea. În mod normal, în cazul sistemelor tradiționale de izolare este nevoie de amplasarea aparatelor de aer condiționat pe console lungi, astfel încât ulterior izolării să se poată interveni pentru izolare.
În cazul în care se folosește spumă poliuretanică pentru izolare nu mai este necesar să lași un spațiu foarte mare deoarece izolația se aplică prin pulverizare, iar din acest motiv nu mai este necesar să demontezi unitatea exterioară a aparatelor de climatizare.
Aparatele de climatizare oferă confort termic în timpul iernii prin faptul că pot fi setate temperaturile dorite. De asemenea, aparatele de climatizare sunt menite să asigure confort termic și în timpul verii, atunci când temperaturile exterioare sunt foarte mari.
Alături de o izolare foarte bună a spațiilor, aparatele de climatizare contribuie la confortul termic dorit. Izolarea termică este deosebit de utilă pentru a crește performanțele aparatelor de climatizare, așadar alegerea izolației devine un aspect foarte important.
Este nevoie de o alegere eficientă, care să aibă în vedere coeficienții specifici de transfer termic ce pot influența caracteristicile de izolare.
Centrala termică
Centrala termică este un aparat fără de care nu am mai putea vedea confortul în prezent. Există o multitudine de centrale termice pe care le poți alege și care te pot ajuta să te bucuri de un confort termic sporit, atât în ceea ce privește căldura resimțită la interior, cât și în ceea ce privește prepararea apei calde.
Centrala termică este o investiție destul de mare în confortul locuinței tale, așadar alegerea trebuie să se facă în concordanță cu nevoile tale. Centrala termică te poate ajuta să obții confortul termic dorit, atât în timpul iernii cât și în timpul verii, însă de asemenea folosirea unui astfel de dispozitiv își produce efectele în ipoteza folosirii unei izolații termice, atât interioare cât și exterioare.
Centrala termică este dispozitivul care alimentează caloriferele, calorifere pe care le dispunem de-a lungul încăperilor pentru a obține o temperatură potrivită la interior. Centralele termice pot fi de mai multe tipuri, iar randamentul termic al acestora este asemănător, indiferent de tipul combustibilului folosit. Poți alege centrale pe lemne sau pe peleți, centrale pe gaz sau centrale cu încălzire electrică.
Centrala termică, alături de o izolare foarte bună a spațiului pot crește eficiența termică a clădirilor mai ales în timpul sezonului rece. În același timp, centrala termică este responsabilă de producerea apei calde menajere, de care ai nevoie în orice sezon.
Sisteme de încălzire în pardoseală
Una dintre inovațiile momentului o reprezintă sistemele de încălzire în pardoseală. Acestea au reușit să acopere nevoia de căldură la nivelul extremităților inferioare, grație unui sistem de țevi prin care trece agentul termic. Astfel, apa încălzită parcurge țevile și astfel, pe principiul unui radiator, sunt încălzite pardoselile, care devin astfel mai confortabile.
Este important de reținut faptul că spuma poliuretanică poate fi folosită ca izolație în cazul sistemelor de încălzire în pardoseală, doar că este nevoie de un plus de atenție la materialele de finisare. Unele dintre acestea pot reacționa în mod negativ la căldură, prin contrageri și dilatări care pot conduce la deteriorarea materialului. În general este recomandat să folosești pentru izolarea pardoselilor spuma poliuretanică cu celulă închisă, deoarece aceasta este mai rigidă și oferă așadar un plus în ceea ce privește rezistența și durabilitatea.
Sistemele de încălzire în pardoseală sunt foarte utile în contextul eficienței energetice a clădirilor, deoarece aceste pot aduce un aport substanțial la nivelul încălzirii totale a spațiilor. Chiar dacă la o primă vedere acestea par scumpe, în realitate investiția se amortizează încă în primul an de utilizare, efectele fiind vizibile imediat după instalarea sistemului de încălzire în pardoseală.
Termostate
Termostatul este una dintre cele mai bune invenții pentru locuințe și pentru spații interioare, în general, deoarece permite setarea unei temperaturi care să ajute la stabilirea eficienței energetice. Termostatele pot fi conectate la centralele termice și la dispozitive mobile, pentru a seta temperatura dorită la interior. În același timp termostatele permit programarea facilă, astfel încât să te poți bucura de o temperatură potrivită la interior încă dinainte de a ajunge acasă.
Direct de pe telefonul tău mobil poți seta temperatura dorită pe termostat. Fie că vrei să te bucuri de confort termic în casa ta, fie că vrei să folosești termostatul pentru a seta temperatura la birou doar în zilele săptămânii, termostatul este una dintre cele mai utile invenții.
Termostatul comunică cu centrala termică, astfel că la atingerea temperaturii dorite centrala se oprește. Toate aceste caracteristici sunt deosebit de benefice la nivel de eficiență energetică și costuri, deoarece vei plăti doar consumurile înregistrate și îți vei putea seta propriile limite în ceea ce privește încălzirea.
Spre deosebire de sistemul centralizat, în care încălzirea se face la comun, în momentele stabilite de către punctele termice, o centrală termică și un termostat îți oferă o libertate mai mare de mișcare care te ajută și să economisești.
Caloriferele potrivite pentru locuință
În ultimii ani s-a pus un foarte mare accent pe alegerea caloriferelor moderne, din aluminiu sau din oțel, în detrimentul caloriferelor din fontă. Adevărul este însă că aceste calorifere din fontă au fost folosite multă vreme înainte de opțiunile moderne și și-au dovedit eficiența energetică.
Totuși, din raționamente de spațiu și de estetică în prezent pot fi folosite caloriferele din aluminiu și oțel, care au un randament bun termic și un preț foarte accesibil.
Fiecare dintre soluțiile prezentate anterior aduce plusuri majore în ceea ce privește creșterea eficienței termice a clădirilor. Este important să ai în vedere fiecare aspect și să alegi soluția potrivită pentru casa ta. în contextul creșterilor prețurilor pentru consumurile de energie este important să ai în vedere măcar izolarea spațiilor cu spumă poliuretanică, deoarece această soluție îți va garanta o anvelopare eficientă a locuinței, cu consecințe eficiente pe termen lung.
Specialiștii noștri te așteaptă cu informații actuale despre procesul de izolare și despre produsele folosite în acest sens. Solicită detalii despre spuma poliuretanică cu celulă închisă sau cu celulă deschisă și bucură-te de confortul termic de care ai nevoie.